Primăria și-a mărit bugetul datorită proiectelor și firmei proprii

Primăria Ciorăști a pierdut fonduri în urma rectificării făcută de Guvern la începutul lunii septembrie însă, cu toate acestea, a reușit să își suplimenteze veniturile cu o sumă importantă. Consiliul Local s-a întrunit în ședință pe data de 19 septembrie și a votat o rectificare a bugetului local, prin care veniturile au fost majorate cu 466.180 lei.

 Pe de altă parte, Finanțele au retras de la bugetul local suma de 13.000 lei, reprezentând sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor pentru finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă. Rectificarea pozitivă făcută de autoritățile locale se datorează investițiilor atrase, dar și activității societății proprii, prin care profitul realizat se întoarce la bugetul local și nu ajunge în conturile altor firme.

Primăria Ciorăști a primit finanțare europeană pentru construirea unei remize și spațiu administrativ PSI. În bugetul local a intrat la rectificarea operată în luna septembrie suma de 228.266,5 lei, care reprezintă jumătate din finanțarea primită prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). La aceasta se adaugă suma de 234.679,71 lei, care reprezintă dividendele pe anul 2017 repartizate de SC Prestări Servicii Ciorăști SRL. Pe lângă aceste sume, la bugetul local s-au încasat și alte venituri, de o valoare mai mică.

 

Sumele economisite merg tot la infrastructură

 

În ceea ce privește împărțirea sumelor cu care a fost suplimentat bugetul local, finanțarea europeană de 228.266,5 lei a fost repartizată pentru remiza PSI, potrivit destinației. Suma de 15.000 lei va fi cheltuită pentru obiectivul ”Construire clădire centrală termică și dotare cu instalații termice Școala Mihălceni”.

Cea mai mare parte din fondurile suplimentare obținute de primărie a fost repartizată pentru infrastructură. Astfel, suma de 300.000 lei este destinată modernizării drumurilor de interes local. Veniturile bugetului s-au mărit și cu sumele care nu au fost cheltuite pentru alte obiective. De la Planul Urbanistic General a fost retrasă suma de 20.000 de lei. De asemenea, proiectul de construire a două platforme de depozitare a gunoiului de grajd nu mai poate fi realizat, deoarece a fost considerat eligibil, însă nu a intrat la finanțare din cauza fondurilor insuficiente. În aceste condiții, a fost retrasă suma de 15.000 lei de la acest obiectiv, cu care ar fi trebuit realizate studiile și avizele inițiale, iar banii vor fi folosiți în alt scop.

 ”Primăria Ciorăști nu a primit niciun ban de la bugetul central și, mai mult, ni s-a retras o sumă de la buget. Cu toate acestea, am operat o rectificare pozitivă, datorită politicii pe care o avem în ceea ce privește investițiile. Pe de o parte, am primit fonduri necesare pentru construcția remizei PSI. Pe altă parte, am încasată dividende de la firma proprie, care reprezintă economiile pe care le-am realizat pentru că am lucrat cu societatea proprie la investițiile din comună, cu costuri mai mici decât dacă am fi apelat la alte firme. Banii pe care i-am economisit s-au întors la bugetul local și vor fi cheltuiți tot pentru infrastructură. Se poate spune că cu aceiași bani vom asfalta mai multe drumuri decât dacă am fi lucrat cu firme private, ceea demonstrează că strategia noastră a fost una corectă”, a declarat primarul Nicolae Braicău.

 

 

 

 

 

 

 

Categorii: Știri

Etichete: ,,,,