Primăria va produce singură asfaltul pentru modernizarea drumurilor

Primăria Ciorăști a finalizat o achiziție foarte importantă pentru investițiile în infrastructură: o stație de asfalt cu care va produce în regie proprie asfaltul ce va fi turnat pe drumuri. După mai multe încercări, autoritățile locale au reușit să finalizeze procedura de achiziție pentru această investiție, pe care o aveau în plan de mai mult timp.

Am semnat contractul pentru stația de asfalt, am dat și avansul de 30% din valoarea acesteia și așteptăm acum ca firma care a câștigat licitația să vină cu utilajele și să le monteze. Pentru că este vorba de un echipament complex, este nevoie de cel puțin o lună pentru montarea acesteia și punerea în funcțiune. Noi am fi mulțumiți ca stația de asfalt să fie pusă în funcțiune în decursul lunii septembrie, pentru că avem toate condițiile să turnăm asfalt pe o suprafață mare într-o perioadă scurtă de timp”, a arătat primarul Nicolae Braicău.

Autoritățile au luat în calcul să monteze stația la fostul CAP Mihălceni, unde deja au fost mutate toate echipamentele de la baza de la Salcia Veche. Investiția este una cu o valoare mare, de circa 200.000 de euro, pentru care primăria a contractat un împrumut de la CEC Bank. Suma va fi recuperată relativ repede, după asfaltarea a 10 km de drumuri, deoarece costurile lucrărilor se vor reduce semnificativ.

Au fost balastate primele drumuri

Primăria Ciorăști  deține acum toate echipamentele necesare pentru asfaltări, dar și pentru producerea materialelor de care este nevoie la drumuri. Anul trecut a fost pus în funcțiune un concasor pentru piatră, care a adus economii importante la lucrările efectuate la terasamentele drumurilor. Rezultatele acestor investiții se vor vedea la proiectul de asfaltare a drumurilor cu fonduri europene, care a început în luna iunie. Finanțarea obținută de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este de 920.000 de euro, pentru 6,5 km de drumuri. Modernizarea acestora va fi realizată de primăriei, SC Prestări Servicii Ciorăști SRL. Până când va fi pusă în funcțiune stația de asfalt, drumurile sunt pregătite pentru lucrări.

”Primele  drumuri pe care am început să lucrăm sunt DC 192, care face legătură cu Sacia Nouă și DC 195, care face legătură cu Satu Nou, precum și drumul de la Salcia Veche care duce la baza sportivă. Nu vom începe să asfaltăm decât atunci când vom produce noi singuri asfaltul de care avem nevoie. Pentru că avem toată tehnica necesară, într-o perioadă scurtă de timp putem asfalta mulți kilometri de drumuri”, a arătat primarul Nicolae Braicău.

La baza portivă nu va fi realizat doar drumul, ci și parcări pentru mașinile persoanelor care vin la meciuri.

Primăria poate face acum toate lucrările la drumuri

Autoritățile locale au achiziționat în ultimii ani toate dotările necesare pentru a asfalta drumurile. Este vorba de utilaje necesare pentru balastarea drumurilor, autocamioane pentru căratul agregatelor, după care la proiectul de asfaltare de anul trecut a fost achiziționat și un finisor de asfalt de mare capacitate, pentru a-l înlocui pe cel cumpărat în prima fază, de dimensiuni mai mici. Printre dotările primăriei se mai află o betonieră, o matriță pentru realizarea șanțurilor betonate, buldozer, buldoexcavator, compactor. Toate aceste utilaje au permis primăriei să încredințeze societății proprii executarea investițiilor din comună, ținând cont că legislația achizițiilor publice permite acest lucru. Următoarea etapă a fost producerea în regie proprie a materialelor pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor. Anul trecut a fost cumpărat un concasor pentru piatră spartă, care este folosit acum la capacitate maximă pentru a produce piatră necesară la terasamentele drumurilor din noul proiect de asfaltare. Achiziția stației de asfalt înseamnă, practic, închiderea unui ciclu de dotări, întrucât acum Primăria Ciorăști poate face singură toate tipurile de lucrări și să producă materialele de care are nevoie. Acestea investiții se vor reflecta în costurile reduse ale lucrărilor, în calitatea acestora și în timpul scurt de realizare, întrucât nu se va mai pierde mult timp cu procedurile de achiziție publică.

Categorii: Știri

Etichete: ,,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.